Page House


Built, 2017
Berkeley, California
Photographs: Naho Kubota


This new house, accommodating an extensive and rotating collection of contemporary ceramic art, is in a mixed-used, light-industrial neighborhood. The form is a twenty-eight-foot cube, determined in part by the choice of a four-foot square porcelain panel for the building’s facade and surrounding patio. The monochrome exterior is also related to the tile, to which metals and window shades are color-matched. Most walls house pockets for doors and windows--a doubling of the house that also conceals infrastructural elements. Organizationally, the division of the interior is based on a recursive diagram, with walls branching off a switchback stair.




Kains Addition


Built, 2018
Albany, California  


This project is a new bedroom wing addition to a 1916 bungalow. The interior walls of the old house are cleared to create a space for communal use by the family. A difference in section between the bungalow and the rear yard drives the design, revealed in the unusual condition of a large window between an outdoor deck and the corridor of the addition. The dimensions of the window are at once generous and strange, determined by the width of the deck and the datum of door heights in the addition.





Serlio Situations


Drawing Research
Ongoing



These drawings reconstruct the seven scenarios of “off-square” sites from Sebastiano Serlio’s On Situations. Serlio approaches the problem of site irregularities in practical terms. Each scenario lays out problems an architect might encounter in everyday practice and offers strategies for their resolution: courtyards, stairs, the expressive potential of ‘poche’: these and other elements mediate the situated symmetries of the examples.  

Publication forthcoming in PLAT 8.0: Simplicity



Wallace Art Shed


Unbuilt, 2016
Oakland, California


This painting studio appropriates an existing structure that falls under stringent codes for its transformation. Zoning setbacks allow for new fenestration to occur only in one corner of the building, but the program called for the splitting of the interior space into two rooms and for them to both be lit naturally. Two new openings to the exterior, of the same proportions but of different sizes to the existing openings, are added in the permitted zone. The problem of natural light is resolved with the use of a device akin to an embrasure, or a skylight that passes through the conceptually solid block of the shed, from the roof, through one room and to the other. 



Amaranta Addition


With Alex Jermyn
Built, 2014
Palo Alto, California
Photographs: Lucas Fladzinski


The project is the addition of a dining room, reading room and two bedroom suites to an existing 1948 adobe-brick house. Careful consideration was given to the siting of the new addition and its relationship to existing trees, the original house and a previous addition. Four volumes control view and orchestrate movement through their various internal and external alignments. The reading of the solid/void relationship oscillates between additive and subtractive processes--the result is a rhythmic reciprocity between interior space and garden.